Ciasteczka kiffles babuni
Składniki:
*mąka pszenna
3 szklanki*cukier
3 łyżki*sól
1 szczypta*żółtka
3*masło miękkie
220 gram*serek kremowy
220 gram*dżem morelowy
*cukier puder
Sposób wykonania: 1.Masło i serek przełóż do miski i utrzyj mikserem. Dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Do utartego masła dodaj mąkę wymieszaną wraz z cukrem i solą. Połącz.Ciasto podziel na pięć części. Każdą część uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw na całą noc do lodówki.Następnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i odstaw aby się zagrzało,ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na stolnicy. Okrągłą foremką wycinaj kółka,a następnie nadaj im lekko owalny kształt. 2.Na każdy kawałek ciasta wyłóż ok. 1 łyżeczkę dżemu,rozsmaruj i zawiń w rulon. 3.Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka piecz w 175 C. przez ok. 10-15 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Jeśli wykonacie te ciasteczka z mojego przepisu, proszę o komentarz czy smakowały oraz załączenie zdjęcia jak wam wyszły.
Życzę smacznego!
Tuti:)
Dodaj komentarz